Zmaga ekipe PF UL na tekmovanju PAX Moot Court

V petek, 5. maja je ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani že drugič zapored zmagala na tekmovanju PAX Moot Court, ki je potekalo med 3. in 5. majem v Antwerpnu. Ekipo so sestavljali študenti Matej IgličarKaja Leban in Vid Lobnik, na tekmovanje pa so se pripravljali pod vodstvom nekdanjih tekmovalk Urše Pirc in Tjaše Kalin ter pod mentorstvom as. Filipa Dougana.

Poleg skupne zmage je član ekipe Matej Igličar izmed več kot 100 študentov osvojil tudi nagrado za najboljšega govorca (Best Oralist), Vid Lobnik pa je med govorci osvojil odlično 4. mesto.

Ekipa se je v prvih dveh dneh ustnega dela tekmovanja (Preliminary Rounds) pomerila z ekipami z Univerze v Antwerpnu, Univerze v Groningenu, Univerze v Milanu in Singapore National University.

Tekmovalci, ki so dvakrat nastopili kot zastopniki tožnika (Matej Igličar in Kaja Leban) ter dvakrat kot zastopniki tožencev (Vid Lobnik in Kaja Leban), so štirikrat premagali nasprotnike in se tako uvrstili v nadaljevanje tekmovanja. Z odličnimi nastopi so nadaljevali tudi v petek, ko so v polfinalu premagali še ekipo Univerze v Maastrichtu in nato v finalu suvereno slavili proti ekipi z Univerze na Dunaju.

Ustni del tekmovanja je letos gostila Univerza v Antwerpnu, na tekmovanju pa je sodelovalo 38 ekip iz Evrope in Azije in Afrike.

Tekmovanje PAX Moot Court, ki se posveča temam mednarodnega zasebne prava, se je letos osredotočalo na čezmejne gospodarske spore. Tekmovalci so morali predstaviti svoje argumente glede mednarodne pristojnosti na podlagi Uredbe Bruselj I bis, analizirati vpliv stečajnega postopka v drugi državi članici ob upoštevanju Insolvenčne uredbe, utemeljiti možnosti čezmejnega dokazovanja ob uporabi Uredbe o dokazovanju in določiti merodajno pravo na podlagi Uredbe Rim I in Uredbe Rim II. Pri tem so pokazali odlično poznavanje omenjenih pravnih instrumentov Evropske unije in praske Sodišča EU.