Brezplačna predavanja v okviru Tedna možganov (12. 3.–16. 3.)

Vabljeni na brezplačna predavanja, ki jih organizira društvo SiNAPSA, v okviru Tedna možganov tretji teden v marcu (12. 3.–16. 3.). Dogodki bodo potekali večinoma v Atriju ZRC (Novi trg 2) in na Medicinski fakulteti v Ljubljani (četrtek, Korytkova ulica 2). 

Letošnje dogajanje poteka pod naslovom Na sanjah svet stoji. Kaj so sanje? Čemu služijo? Zakaj moramo tretjino življenja prespati? S temi vprašanji se ubadamo že tisočletja in do nedavnega se je zdelo, da pri iskanju odgovorov nismo prav nič uspešni. Sodobna znanost nam prvič v zgodovini odstira tančice teh skrivnostnih fenomenov in skozi letošnji Teden možganov bomo predstavili najnovejša odkritja o sanjanju, sanjarjenju in spanju.

Na predavanjih bomo pogledali kaj smo do sedaj kot znanost uspeli izvedeti o sanjah (Sara Fabjan) in kako s sanjami gradimo svet (Hana Hawlina). V torek bomo predstavili "top teme" v nevroznanosti, in sicer bo med drugim prof. dr. Leja Dolenc Grošelj predstavila odkritje molekularnih mehanizmov cirkadianih ritmov, ki je bilo nagrajeno z Nobelovo nagrado, psihiater Marko Vrbnjak pa nas bo posvaril pred skritimi pastmi in tudi neodkritimi potenciali uporabe halucinogenov in drugih psihoaktivnih substanc v medicini. Dotaknili se bomo tudi različnih drugih mehanizmih spanja in sanjanja, ki tako ali drugače vplivajo na človeka.

Več informacij o samem programu je dostopnih na linku: https://tedenmozganov2018.si/ 

FB dogodek - Teden možganov 2018: Na sanjah svet stoji