Magna Carta 1215: VZPOREDNICE IN VPLIVI

Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani

najavlja in vabi na mednarodni simpozij

MAGNA CARTA 1215: VZPOREDNICE IN VPLIVI -

omejevanje samovolje nosilcev oblasti in
uveljavljanje svoboščin posameznika kot proces, 

ki ga ob njeni 800. obletnici v sodelovanju z britanskim veleposlaništvom v Sloveniji organiziramo
na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani v četrtek, 22. oktobra 2015.

Simpozij bo potekal v angleškem jeziku. 

V jubilejnem letu je nepogrešljivo izhodišče vsakega strokovnega ali znanstvenega srečanja življenjsko delo profesorja zgodovine na Univerzi Cambridge Jamesa C. Holta, Magna Carta (Cambridge UP, 1992). Delo je bilo v marsičem prelomno, celo ikonoklastično. Razkriva, da so bili prvi odkriti prevodi v kakšen vernakular v francoskem, ne v angleškem jeziku, da slavnega 39. »člena« ni predlagala uporna stran baronov, pač pa papež, kot kraljev senior, prepričljivo primerja Magno Carto s predhodnimi dokumenti, ki so vezali angleškega kralja pred 1215, in z njenimi evropskimi vzporednicami. A kljub temu, da listine svoboščin angleškega kralja Ivana v letu 1215 res nihče ni označil kot »veliko«, ostaja nesporno, da je to postala v procesu kasnejših vplivnih reinterpretacij, zlasti od konca 17. stoletja naprej, v krogih angleških, francoskih in ameriških razumnikov. 

V veliko čast nam je, da bo najnovejša spoznanja o Magni Carti predstavil slavnostni govornik profesor John Hudson, eden njenih današnjih največjih poznavalcev, tudi Holtov učenec, profesor pravne zgodovine na Univerzi St. Andrews (VB) in profesor prava na Pravni fakulteti Univerze v Michiganu (Ann Arbor, ZDA), avtor The Oxford History of the Laws of England, (871-1216) (Oxford, 2012). Naslov slavnostnega predavanja bo "Magna Carta in a European Context." 

Simpozij bosta pozdravila minister za pravosodje, mag. Goran Klemenčič, in britanska veleposlanica v Sloveniji, njena ekscelenca Sophie Honey.  

Več o dogodku v priloženem programu

Udeležba na simpoziju je brezplačna. Število prijav je omejeno, zato vljudno prosimo za potrditev udeležbe na naslov: primoz.gorkic@pf.uni-lj.si, najkasneje do 15. 10. 2015.

Organizacijski odbor:
Primož Gorkič
Aleš Novak
Katja Škrubej, vodja
Saša Zagorc

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115