Arhiv razpisa za študij v tujini in aktualne ponudbe štipendij

20. 2. 2015
Razpis za študijske prakse na Stalnem predstavništvu RS pri EU v Bruslju

Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU v Bruslju objavlja razpis za opravljanje študijske prakse od aprila 2015 do sredine julija 2015. Študijska praksa se bo izvajala v prostorih Stalnega predstavništva RS pri EU v Bruslju, na naslovu Rue du Commerce 44, ter po potrebi in v skladu z dogovorjenim programom v prostorih Sveta EU. Izbrani kandidat oz. kandidatka bo imela možnost praktičnega vpogleda v delo Stalnega predstavništva ter bo v neposredno pomoč diplomatom pri njihovem rednem delu na različnih oddelkih predstavništva. 

Na razpis se lahko prijavijo študentje višjih letnikov, prednost pri izbiri bodo imeli kandidati, katerih študijski program je vezan na vsebino dela Stalnega predstavništva. Prijavijo se lahko slovenski študenti, ki so na študijski izmenjavi v Bruslju oz. študirajo na belgijskih univerzah. 

Praksa se opravlja kot volonterska praksa. Stroške nastanitve in potne stroške prihoda in odhoda v Bruselj si morajo izbrani kandidati kriti sami. Kandidat si je dolžan urediti zdravstveno zavarovanje, kar izkaže z veljavnim potrdilom, ki ga mora predložiti na vpogled predstavništvu. 

Rok za prijavo je 5. marec 2015.

Prijave z življenjepisom, priporočilom profesorja in kratkim motivacijskim pismom, v katerem opredelite, katero področje vas zanima in kaj pričakujete od študijske prakse, pošljite na naslov: barbara.javornik@gov.si.

9. 2. 2015
Informacija o štipendijah Copernicus
Objavljen je nov razpis za štipendije Copernicus, namenjene študentom prava, ekonomije, družboslovja ali humanistike, ki jih zanima izkušnja študija in praktičnega usposabljanja v Nemčiji. 

Copernicus je pobuda, ki vsak semester podeli nekaj štipendij študentkam in študentom iz držav Srednje in Vzhodne Evrope. Štipendija obsega enosemestrski študij na eni od univerz v Hamburgu ali Berlinu, ki mu sledi dvomesečna praksa v nemških podjetjih ali javnih institucijah.

Štipendija vključuje nastanitev in mesečno žepnino, krije pa tudi stroške zdravstvenega zavarovanja in potne stroške. 

Rok za prijave za jesenski semester 2015/16: 1. marec 2015

 Več informacij je na voljo na: www.copernicus-stipendium.de ali na elektronskem naslovu: stip-bewerbung@copernicus-stipendium.de

9. 2. 2015
Opravljanje prakse na Agenciji za temeljne pravice (FRA)
Agencija EU za temeljne pravice (FRA) obvešča o splošnih programih praktičnega usposabljanja na spletni strani: http://fra.europa.eu/en/about-fra/recruitment/internship

Več informacij o agenciji najdete tudi na njihovi Facebook strani.

9. 2. 2015
Spomladanski mednarodni dogodek v Dubrovniku na temo kazenskega prava
Univerza v Zagrebu vabi na mednarodni seminar z naslovom »Crime Prevention through Criminal Law & Security Studies«, ki se bo odvijal med 23. in 27. marcem v Dubrovniku. Vabljeni so študenti prava višjih letnikov in diplomanti oziroma raziskovalci. 

Prijave zbirajo do 27. februarja 2015. 

Več informacij najdete na: http://www.pravo.unizg.hr/KP/crimeprevention ali na e-naslovu: aleksandar.marsavelski@pravo.hr

13. 5. 2014
Razpis  IPS - Mednarodna parlamentarna štipendija Nemškega zveznega parlamenta

Nemško veleposlaništvo v Sloveniji obvešča o razpisu za štipendijo Nemškega zveznega parlamenta, ki omogoča opravljanje plačane prakse pri enem od nemških poslancev. Program je poznan tudi pod imenom IPS.

Prijavijo se lahko kandidati, ki:

 • imajo že zaključen dodiplomski študij,
 • niso starejši od 30 let,
 • imajo odlično znanje nemščine,
 • jih zanima družbeno in politično dogajanje v Nemčiji,

 IPS program se začne vsako leto 1. marca in traja skupno pet mesecev. Udeleženci prejmejo iz proračunskih sredstev Nemškega zveznega parlamenta mesečno štipendijo v višini 450 EUR; štipendija poleg tega vključuje brezplačno bivališče v trisobnem stanovanju, kjer štipendisti stanujejo v dvoje, ter prevzem stroškov za študentsko zdravstveno, nezgodno zavarovanje in zavarovanje odgovornosti. Prav tako se povrnejo stroški prihoda in odhoda v in iz Berlina.

Rok prijave je 30. junij.

Več informacij najdete na spletni strani:
http://www.bundestag.de/bundestag/europa_internationales/internat_austausch/ips/index.jsp
ali na e-naslovu:
ku-101@laib.diplo.de

8. 3. 2014
Štipendije BAYHOST za tečaje nemškega jezika na Bavarskem

Študentom in mladim znanstvenikom iz države bivše Jugoslavije, ki imajo vsaj osnovno znanje nemščine, so na voljo štipendije za poletne tečaje nemškega jezika na Bavarskem. Štipendije pokrivajo stroške šolnine, namestitve in obrokov. 

Za več informacij in prijavni obrazec obiščite spletno stran: http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html  

Rok prijave: 1. april 2014  

8. 3. 2014
Štipendije za 3-6 mesečne izmenjave v Črni gori 

Za slovenske kandidate do starosti 35 let so za leto 2014/15 na voljo štipendije za študijsko in znanstvenoraziskovalno izpopolnjevanje na visokošolskih ustanovah oziroma inštitutih v Črni gori v posamičnem trajanju 3–6 mesecev. Štipendija krije namestitev, zavarovanje in mesečno dotacijo v višini 100 EUR. Pogoj je, da ima kandidat ob prijavi že povabilno pismo ene od črnogorskih institucij. Prvi krog izbora kandidatov bo naredilo Ministrstvo RS za izobraževanje znanost in šport (MIZŠ), končna odločitev pa bo sprejeta v Črni gori. 

Več o razpisu in postopku prijave je zapisano na spletnih straneh MIZŠ.

Rok prijave: 19. april 2014

24. 1. 2014
Specializirani tečaj mednarodnega kazenskega prava v Italiji

Med 18. in 28. majem 2014 bo v Sirakuzi potekala že 14. izdaja specializiranega tečaja s področja mednarodnega kazenskega prava za mlade pravnike, tokrat z naslovom:  “Assessing the Effectiveness of International Criminal Law in the Prevention and Control of Transnational and International Crimes”.

Prijavijo se lahko diplomanti prava, stari do 35 let. Cena je 800 EUR, na voljo je tudi nekaj štipendij.

Več informacij najdete na: www.isisc.org

24. 1. 2014
Tečaj poljskega jezika v Krakovu

Jezikovni center Varia iz Krakova vabi študente na intenzivne 2-tedenske tečaje poljščine in poljske kulture v Krakovu za ceno 410 EUR (vključena šolnina in namestitev). Možni so različni termini, tako zimski kot poletni.

Več informacij najdete na:  www.varia-course.com

24. 1. 2014
Delavnica na temo vprašanja varstva manjšin na Balkanu in Vzhodni Evropi (Budimpešta, Madžarska))

Antall József Knowledge Centre of Political and Social Sciences iz Budimpešte vabi študente na delavnico z naslovom »Minority Quest in the Balkans and Eastern Europe in the Light of the European Integration«, ki se bo odvila 13. in 14. marca 2014.

Več informacij najdete na: https://www.facebook.com/pages/Antall-J%C3%B3zsef-Summer-School/481568811915288


22. 12. 2013
Central European University (CEU) vabi k vpisu v podiplomske programe

Pravna fakulteta Srednje-evropske univerze (Central European University) s sedežem v Budimpešti vabi zainteresirane študente k prijavi na njihove magistrske (LLM) in doktorske programe, med drugim tudi s področja mednarodnega gospodarskega prava, primerjalnega ustavnega prava in človekovih pravic.

Nadaljnje informacije najdete na spletni strani: http://legal.ceu.hu/admission, za informacije o finančni pomoči pri vpisu na omenjeno univerzo pa priporočamo ogled naslednje spletne strani: http://www.ceu.hu/admissions/financialaid.


Razpis za štipendije za izmenjavo v države Zahodnega Balkana - program BASILEUS

Ponovno so odprte prijave na razpis programa »Erasmus Mundus Action 2 – BASILEUS V«.

Program omogoča tudi študentom Univerze v Ljubljani, da kandidirajo za visoke štipendije, ki omogočajo študijsko izmenjavo (enosemestrsko oz. dvosemestrsko) ali opravljanje celotnega magistrskega ali doktorskega študija na izbranih univerzah v BiH, Srbiji, Črni Gori, Makedoniji, Albaniji in na Kosovu.

Izmenjave se bodo predvidoma morale pričeti z začetkom študijskega leta 2014/15.

Štipendije znašajo po 1.000 EUR/mesec za dodiplomske in magistrske študente in po 1.500 EUR/mesec za doktorske študente.

Prijava poteka elektronsko (preko spletne strani programa) in je individualna, kar pomeni, da študent celoten postopek prijave ureja sam in ne preko fakultete.

Rok prijave: 2. 2. 2014

Podrobnejše informacije in prijavni obrazec lahko zainteresirani najdejo na uradni spletni strani projekta BASILEUS.

15. 12. 2013
Štipendijska shema Indijskega sveta za kulturno sodelovanje

Veleposlaništvo Indije vabi slovenske študente, ki bi se v študijskem letu 2014/15 želeli vpisati na dodiplomski, podiplomski oz. doktorski študij na indijski univerzi, da se prijavijo na razpis za štipendije Splošne štipendijske sheme (General Scholarship Scheme - GSS) Indijskega sveta za kulturno sodelovanje (ICCR) v New Delhiju. 
Razpisana so tri študijska mesta.

Rok prijave: 18. 2. 2014

Več informacij najdete na:  http://www.indianembassy.si/slo/novice/222-razpis-stipendij-za-studij-v-indiji

5. 6. 2013
Razpis za doktorski študij na EUI v Firencah v letu 2014/15

European University Institute (EUI) v Firencah omogoča prijave za doktorski študij različnih smeri:  Ekonomija, Zgodovina in civilizacije, Pravo ter Politične in družbene vede. Študentom so na voljo tudi štipendije.

Rok prijave: 31. 01. 2014
Dodatne informacije so na voljo na spletni strani EUI.

26. 5. 2013
Razpisani štipendiji za izmenjavo na Univerzi v Pécsu v letu 2013/14

Rektorska konferenca univerz Alpe-Adria obvešča o razpisu za dve štipendiji Univerze v Pécsu. Štipendiji sta na voljo za 4-5 mesečni študij ali raziskovalno delo, ki bi ga študent opravil jeseni 2013 na eni od fakultet Univerze v Pécsu (Madžarska).

Na razpis se lahko prijavijo študenti vseh študijskih smeri, ki bodo ob pričektu izmenjave imeli zaključene vsaj 4 semestre študija na domači univerzi.

Rok prijave je 1. julij 2013
Vse informacije najdete na: www.iro.pte.hu in www.iro.pte.hu/hirek/50.

24. 3. 2013
Vabilo k sodelovanju pri projektu SEI 2013

Ameriška gospodarska zbornica (AmCham Slovenija) in Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji vabita študente Univerze v Ljubljani k sodelovanju pri družbeno odgovornem projektu Summer Economics Institute (SEI). Gre za enomesečni program usposabljanja, ki bo 20 študentom višjih letnikov omogočil opravljanje poletne prakse v izbranih podjetjih, članih AmCham Slovenija, ter hkrati študente s posebnim seminarjem spodbudil k proaktivnemu apliciranju na fakulteti pridobljenega znanja v realne poslovne ideje (vidike) in izpeljavo le-teh.

Rok prijave: 10. maj 2013.

Več informacij in pogoje za sodelovanje najdete na spletni oglasni deski.

11. 3. 2013
Dežela Bavarska razpisuje štipendije za tečaje nemškega jezika poleti 2013

Štipendije dežele Bavarske so na voljo študentom za učenje nemškega jezika na različnih nivojih (začetni in višji nivoji) na poletnih tečajih v letu 2013. Štipendija vključuje šolnino, namestitev in prehrano.
Vse informacije o tečajih ter postopkih prijave so na spletni strani: http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html.

Prijave je potrebno do 1. aprila 2013 poslati po navadni pošti na naslov:
BAYHOST
(„Sommersprachkursbewerbung“)
Universitätsstr. 31
DE - 93053 Regensburg
Deutschland

10. 3. 2013
Razpis za mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) Nemškega zveznega parlamenta
Nemški zvezni parlament že več let podeljuje Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) za mlade diplomante iz tujine. Le-ti naj bi dobili priložnost, da spoznajo nemški parlamentarni sistem v teoriji in praksi. Naslednji program, ki se bo izvajal v sodelovanju s Humboldtovo univerzo v Berlinu, Svobodno univerzo v Berlinu in Tehniško univerzo v Berlinu, se bo začel 1. marca 2014 in končal 31. julija 2014.

Ponudba je namenjena diplomantom oziroma absolventom, ki obvladajo nemški jezik in ob začetku programa niso starejši od 30 let. Programa se bo skupaj udeležilo cca. 120 oseb iz 28 držav, med njimi predvidoma 3 kandidati iz Slovenije.

Udeleženci bodo iz sredstev Nemškega zveznega parlamenta prejemali mesečno štipendijo v višini 450 EUR. Poleg tega bodo imeli zagotovljeno brezplačno bivanje v študentskem domu; povrnjeni bodo tudi stroški prihoda in odhoda v Berlin oz. iz Berlina.

V fakultetni mednarodni pisarni lahko zainteresirani študenti PF UL dvignete zgibanke z dodatnimi informacijami.

Obrazci za prijavo in osebnostni vprašalniki so na voljo na spletni strani Nemškega zveznega parlamenta: www.bundestag.de/ips.

Zadnji rok za prijavo je 30. junij 2013

Predhodni izbor kandidatov bo izvedlo nemško veleposlaništvo, ki bo nemškemu zveznemu parlamentu nato predlagalo osem kandidatov. Zaključni izbirni razgovori z nemško  komisijo v Ljubljani so predvideni za jesen 2013.

25. 2. 2013
Razpis za dodelitev štipendij za izmenjavo v Črni gori za študijsko leto 2013/14
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) obvešča o razpisu 18 štipendij črnogorske vlade za študijsko in znanstvenoraziskovalno izpopolnjevanje na visokošolskih ustanovah oziroma na znanstvenoraziskovalnih inštitutih v Črni gori v posamičnem trajanju 3–6 mesecev za kandidate do starosti 35 let. MIZKŠ bo v primeru prevelikega števila kandidatov opravilo prvi predizbor predlaganih kandidatov in sicer na osnovi naslednjih kriterijev:

 1. popolnost vloge,
 2. vzpostavljen stik oz. soglasje visokošolske institucije v Črni gori (brez soglasja fakultete, kjer želite opravljati svoje izpopolnjevanje, štipendije ni mogoče podeliti),
 3. priporočili dveh profesorjev iz do sedaj opravljenega študija,
 4. študijske ocene (transcript/priloga k diplomi),
 5. izpopolnjevanje na področju, ki je značilno za Črno goro oz. se izvaja le tam,
 6. prednost bodo imeli kandidati, ki ne prejemajo druge štipendije,
 7. vrstni red prejetih vlog.

Dokončen izbor kandidatov je v pristojnosti Črne gore.
Rok prijave je 22. april 2013
Dodatne informacije in prijavni obrazec najdete naspletni strani MIZKŠ.

21. 2. 2013
Razpis štipendij kitajske vlade za študijske izmenjave na nekaterih kitajskih univerzah 

Kitajska vlada je objavila razpis za dodelitev 198 štipendij za izmenjave EU študentov na Kitajskem za študijsko leto 2013/14. Štipendije so namenjene študentom vseh stopenj in krijejo šolnino, študijsko gradivo, namestitev in življenjske stroške. 

Več informacij najdete na spletni strani UL. (link na: http://www.uni-lj.si/novica.aspx?id=8158

12. 1. 2013
Razpis veleposlaništva Španije za podiplomski študij 
Veleposlaništvo Španije v Sloveniji obvešča o razpisu za podiplomski študij 'Diplomacija in mednarodni odnosi' na Diplomatski šoli v Španiji za študijsko leto 2013-14. 
Prijave zbira veleposlaništvo (naslov: Trnovski pristan 24, 1000 Ljubljana).

Rok prijave: 31. januar 2013 
Več informacij najdete na spletni strani.  

12. 1. 2013
Štipendije za doktorski študij na EUI v Firencah v letu 2013/14
Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije je razpisal štipendije za doktorski študij na European University Institute (EUI) v Firencah. 
Na voljo so štipendije za največ 5 kandidatov, ki se bodo v študijskem letu 2013/2014 vpisali v 1. letnik štiriletnega doktorskega študija na EUI. 
Besedilo razpisa najdete na spletni strani Sklada.

Rok prijave: do porabe sredstev oz. najdlje do vključno 24. maja 2013 

12. 1. 2013
Štipendije za študij v Izraelu
Izrael ponuja slovenskim državljanom za študijsko leto 2013/14 eno štipendijo za poletno šolo hebrejskega jezika (poleti 2013) ter do pet drugih štipendij v trajanju po osem mesecev.
Podrobnejše informacije  o razpisu ter prijavni obrazci so na voljo na spletni strani izraelskega zunanjega ministrstva. Popolne vloge pošljite na naslov: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS "Štipendije IZRAEL 2013/14" Masarykova 16 1000 Ljubljana
Rok za prijavo: 7. marec 2013 

12. 1. 2012
Razpis MAUI – študijska izmenjava v ZDA v letu 2013/14
Univerza v Ljubljani kot partnerica v Utrechtski mreži univerz omogoča svojim študentom študijske izmenjave na  15 institucijah združenja MAUI za obdobje enega do dveh semestrov. UL ima v okviru tega razpisa na voljo skupaj 2 semestra.
Vse informacije in prijavni obrazec najdete na spletni strani UL
Rok prijave: 10. februar 2013 
Prijave sprejema : Služba za mednarodno sodelovanje na UL (naslov: Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana),
kontaktna oseba za morebitne dodatne informacije:K.Cerjak (e-mail: katja.cerjak@uni-lj.si).

Izbrani študent bo opravičen  plačila šolnine ter bo pridobil status rednega študenta na gostujoči instituciji. Vsi ostali stroški, vezani na bivanje v tujini v času študija, kot tudi stroški poti in zdravstvenega zavarovanja,  so obveznost izbranega študenta.
Opozarjamo, da pri tem razpisu torej ne gre za klasičen tip izmenjave, kjer bi izbrani študent samodejno dobil tudi štipendijo (kot je to npr. pri Erasmus izmenjavah). Nekaj finančnih sredstev bo morda sicer možno pridobiti na razpisu za študijske obiske dijakov in študentov, ki ga vsako leto objavi Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije. Besedilo letošnjega razpisa je objavljeno tukaj 

21. 12. 2012 Razpis AEN - študijska izmenjava v Avstraliji v letu 2013/14 
Služba za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani (UL) je objavila razpis AEN za študijsko leto 2013-14, ki študentom omogoča izvedbo študijske izmenjave na 8 univerzah v Avstraliji. Vse informacije in prijavni obrazec najdete na spletni strani UL.

Rok prijave: 10. februar 2013 
Prijave sprejema: Služba za mednarodno sodelovanje na UL (naslov: Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana),
kontaktna oseba za morebitne dodatne informacije:K.Cerjak (e-mail: katja.cerjak@uni-lj.si).

Izbrani študenti bodo opravičeni plačila šolnine ter bodo pridobili status rednega študenta na gostujoči instituciji. Vsi ostali stroški, vezani na bivanje v tujini v času študija, kot tudi stroški poti in zdravstvenega zavarovanja, pa so obveznost izbranih študentov!
Opozarjamo, da pri tem razpisu torej ne gre za klasičen tip izmenjave, kjer bi izbrani študenti samodejno dobili tudi štipendijo (kot je to npr. pri Erasmus izmenjavah). Nekaj finančnih sredstev bo morda sicer možno pridobiti na razpisu za študijske obiske dijakov in študentov, ki ga vsako leto objavi Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije. Besedilo letošnjega razpisa je objavljeno tukaj 

26. 11. 2012
Ponovno na voljo štipendije za izmenjavo v države Zahodnega Balkana - program BASILEUS
V okviru programa Erasmus Mundus – BASILEUS lahko študenti Univerze v Ljubljani zopet kandidirajo za visoke štipendije, ki omogočajo enosemestrsko oz. dvosemestrsko študijsko izmenjavo ali opravljanje celotnega magistrskega ali doktorskega študija na izbranih univerzah v BiH, Srbiji, Črni Gori, Makedoniji in Albaniji in na Kosovu.   Izmenjave se bodo predvidoma morale pričeti z začetkom študijskega leta 2013/14. Prijava poteka elektronsko in je individualna (študent celoten postopek prijave ureja sam in ne preko fakultete).

Rok prijave: 1. februar 2013
Vse informacije lahko zainteresirani najdejo na uradni spletni strani projekta.

26. 4. 2012
Štipendije za študijske obiske (npr. poletne šole) študentov v tujini

Predmet javnega razpisa je štipendiranje kratkoročne mednarodne mobilnosti v tujino dijakov in študentov, ki so slovenski državljani, in sicer za namen izobraževanja ter za namen praktičnega usposabljanja v tujini v neprofitnih organizacijah in predstavništvih Republike Slovenije.
Sredstva so namenjena štipendiranju študijskih obiskov v obdobju od 1. 7. 2011 dalje, pri čemer se mora študijski obisk pričeti do vključno 30. 9. 2012. Sredstva se dodelijo za pokritje neposrednih stroškov študijskega obiska, kot so stroški programa, nastanitve, prehrane, zavarovanja za tujino za čas trajanja obiska, poti znotraj države študijskega obiska, administrativni in drugi neposredni stroški študijskega obiska.
Osnovna štipendija se dodeli v višini 70 EUR za vsak dopolnjeni teden študijskega obiska oziroma za teden, v katerem upravičenec vsaj 5 dni izvaja obveznosti tega obiska, vendar v najvišji skupni višini 1.750 EUR za obisk, ki traja 25 tednov ali dlje. Štipendistu se dodeli tudi enkraten dodatek za potne stroške med Slovenijo in državo študijskega obiska v višini 500 EUR, razen če odhaja na študijski obisk v državo članico EU, Liechtenstein, Norveško, Švico ali državo Zahodnega Balkana ali če ima te stroške krite delno ali v celoti.
Na razpisu ne morejo kandidirati študenti, ki gredo v tujino na Erasmus izmenjavo. Lahko pa se prijavijo študenti, ki odhajajo na mednarodne poletne šole in konference.
Rok prijave: do porabe sredstev oz. najdlje do vključno 30. 9. 2012
Vrednost razpisa: 400.000,00 EUR
Več informacij najdete na: http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/razpis/n/stipendije-za-studijske-obiske-slovenskih-dijakov-in-studentov-v-tujini-124-jr/

26. 4. 2012
Štipendije Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije za študij slovenskih državljanov v tujini za leto 2012
Javni sklad je objavil javni razpis za štipendiranje slovenskih državljanov za študij na tujih izobraževalnih ustanovah za posamezno raven izobraževanja in pridobitev javno veljavnega spričevala, in sicer za dodiplomski ali podiplomski študij na področju naravoslovja, tehnike ali medicine in za podiplomski študij na področju družboslovja ali humanistike. Na javnem razpisu lahko študentje pridobijo štipendijo za šolnino in življenjske stroške.
Štipendija za šolnino se podeli za 100% letne šolnine, vendar za posamezno študijsko leto ne več kot 19.000 EUR za študente naravoslovja, tehnike ali medicine in ne več kot 10.000 EUR za študente družboslovja ali humanistike. Štipendija za življenjske stroške se podeli v višini 6.000 EUR, 9.000 EUR ali 12.000 EUR za posamezno študijsko leto, odvisno od države ali kraja, kjer se študent izobražuje.
Rok prijave: 4. 5. 2012
Vrednost razpisa: 3.500.000,00 EUR
Več informacij najdete na: http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/razpis/n/javni-razpis-stipendij-za-studij-slovenskih-drzavljanov-v-tujini-za-leto-2012-128-jr/  

19. 3. 2012
ARRS je objavila novico o Raziskovalnih štipendijah Nemške akademske službe za izmenjave (DAAD) in Združenja Leibniz za tuje podoktorande za leto 2012 (Leibniz-DAAD Research Fellowships).

Rok za prijavo je zelo kratek in sicer 20. marec 2012.

20. 12. 2011

Štipendije Fundacije Parus
Fundacija Parus razpisuje štipendije Fundacije Parus za podiplomski študij gospodarskega prava in prava pravno-ekonomskih znanosti v tujini in podiplomski študij na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani v študijskem letu 2012/2013 v skupni vrednosti 100.000 evrov.
Rok za prijavo: 31. 01. 2012
Več informacij v pripeti datoteki.

19. 12. 2011
UL objavila razpis MAUI in AEN (študijske izmenjave v ZDA in Avstraliji)
Služba za mednarodno sodelovanje UL je objavila razpis MAUI in AEN za študijsko leto 2012-13, ki študentom UL omogoča izvedbo študijsko izmenjave na določenih univerzah v Avstraliji ali ZDA.Vse informacije in prijavni obrazec najdete na: http://www.uni-lj.si/novica.aspx?id=6698  
Prijave sprejema Služba za mednarodno sodelovanje na UL (naslov: Kongresni trg 12, 1000 LJ), kontaktna oseba za dodatne informacije je ga. Katja Cerjak (e-mail: katja.cerjak@uni-lj.si).
Rok prijave: 10. februar 2012
Izbrani študenti bodo opravičeni plačila šolnine ter bodo pridobili status rednega študenta na gostujoči instituciji. Vsi ostali stroški, vezani na bivanje v tujini v času študija, kot tudi stroški poti in zdravstvenega zavarovanja, pa so obveznost izbranih študentov.

22. 9. 2011
Euro Mediteranean Institute of Risk Science ponuja 3 štipendije za študente UL
Euro Mediteranean Institute of Risk Science (IEMSR) ponuja trem študentom UL (Pravna Fakulteta, Ekonomska fakulteta in Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo) možnost 2-letnega magistrskega študija (t.i. Risk Science Master) na njihovem inštitutu v Franciji v letu 2011-12. 
Začetek predavanj: 24. 10. 2011 
Več informacij in prijavni obrazec najdete na: http://www.uni-lj.si/novica.aspx?id=6300

11. 8. 2011
Copernicus štipendije za študij v Nemčiji

V pripetih datotekah lahko najdete obvestilo in razpis za štipendije Copernicus, namenjene študentom prava, ekonomije, družboslovja ali humanistike, ki jih zanima izkušnja študija in praktičnega usposabljanja v Nemčiji.
Copernicus je študentska pobuda, ki vsak semester podeli cca. 12 štipendij študentkam in študentom iz držav Srednje in Vzhodne Evrope. Štipendija obsega enosemestrski študij na eni od univerz v Hamburgu, Münchnu ali Berlinu, ki mu sledi dvomesečna praksa v nemških podjetjih ali javnih institucijah. Štipendija vključuje nastanitev in mesečno žepnino, krije pa tudi stroške zdravstvenega zavarovanja in potne stroške.
Več informacij: http://www.copernicus-stipendium.de/copernicus/

21.7. 2011
Univerza v Lundu objavlja razpis za redno zaposlitev doktorskega študenta s področja delovnega prava

Univerza v Lundu (Švedska) objavlja razpis za doktorskega študenta delovnega prava. Izbrani kandidat bo na omenjeni univerzi redno zaposlen (in plačan) za polni delovni čas.
Rok za prijavo je 22. september 2011.
Več informacij najdete v pripeti datoteki.

13. 5. 2011
Štipendije za študij na Slovaškem
Veleposlaništvo Slovaške republike v Ljubljani obvešča o možnostih pridobitve štipendij za študij na Slovaškem. Rok za posredovanje vlog za pridobitev štipendije za 1. semester študijskega leta 2011/12 je 15. maj 2011, rok za prijavo za 2. semester študijskega leta 2011/12 pa je 31. oktober 2011. Več informacij je na voljo na naslednji povezavi.

22. 4. 2011
Fulbright štipendije za leto 2012/13
Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani je objavilo poziv za oddajo vlog za Fulbright štipendije za gostovanje v ZDA. Fullbright program je najbolj prestižen program ameriške vlade za akademsko izmenjavo. V okviru tega programa odide vsako leto v ZDA šest do osem slovenskih znanstvenikov in študentov, približno enako število pa jih pride v Slovenijo.
Rok za oddajo prijave je 11. junij 2011.
Več informacij in povezave do prijavnih obrazcev najdete na: spletni strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije:
http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/novica/n/fulbright-stipendije-za-leto-2012-2013/ -   spletni strani ameriškega veleposlaništva v Sloveniji: http://slovenia.usembassy.gov/fulbright_scholarship.html

15. 4. 2011
Razpis štipendij za podiplomski raziskovalni, dodiplomski in višješolski strokovni študij na Japonskem

Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji obvešča, da Ministrstvo za šolstvo, kulturo, šport, znanost in tehnologijo Japonske (MEXT) razpisuje štipendije za podiplomski raziskovalni, dodiplomski in višješolski strokovni študij na Japonskem. 
Izbrani kandidati bodo prejeli štipendijo za celotni čas trajanja študijskega programa na Japonskem s pričetkom aprila ali oktobra 2012. Višina mesečne štipendije je odvisna od stopnje študija in se giblje med ¥123.000,00 in ¥150.000,00.Rok za prijavo je 3. junij 2011.
Ožji izbor kandidatov bo opravljen na podlagi pisnega testa in razgovora, ki bosta potekala v prostorih Veleposlaništva Japonske v začetku junija.
Več informacij o razpisu in izbirnem postopku je na voljo na spletni strani Veleposlaništva Japonske v Sloveniji (http://www.si.emb-japan.go.jp/).

 
30.1. 2011
RAZPIS Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) za mlade absolvente s strani nemškega zveznega parlamenta

Nemški zvezni parlament že več let podeljuje Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) za mlade absolvente visokih šol iz drugih držav. Le-ti naj bi dobili priložnost, da spoznajo nemški parlamentarni sistem v teoriji in praksi. Slovenija se je tega programa prvič udeležila leta 2001.
Rok za prijavo je 30. junij 2011.
Več informacij v pripetih datotekah

13. 1. 2011
Razpis AEN (študijska mobilnost v Avstraliji) za leto 2011/12

Univerza v Ljubljani v sodelovanju z Utrechtsko mrežo objavlja razpis AEN za študijsko leto 2011/12, ki omogoča študijsko izmenjavo z določenimi univerzami v Avstraliji za obdobje od enega do dveh semestrov.

Rok prijave: 10. februar 2011.
Več informacij in prijavni obrazec je na voljo na spletni strani UL. (link na: http://www.uni-lj.si/novica.aspx?id=5241).

31.12.2010
Štipendije za študij slovenskih državljanov v tujini za leto 2011
Javni sklad je v Ur.l. RS, št. 105/2010 dne 24.12.2010 objavil razpis štipendij za študij slovenskih državljanov v tujini, in sicer za dodiplomski in podiplomski študij naravoslovja, tehnike in medicine oziroma podiplomski študij družboslovja in humanistike.
Štipendija se lahko dodeli za posamezno raven izobraževanja in pridobitev javno veljavnega spričevala, in sicer za dodiplomski in podiplomski študij s področja naravoslovja, tehnike ali medicine ter za podiplomski študij s področja družboslovja in humanistike.
Štipendija se dodeli za šolnino in življenjske ter študijske stroške.
Rok prijave je petek, 6. maj 2011.
Dodatne informacije so na voljo na spletni strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije.

17.12.2010
Razpis za BASILEUS štipendije (možnost študijskih izmenjav in celotnega podiplomskega študija v državah Zahodnega Balkana)

Na spletni strani http://www.basileus.ugent.be je ponovno odprt razpis v okviru projekta Erasmus Mundus – BASILEUS (sedaj se imenuje Basileus III).Študenti Univerze v Ljubljani lahko kandidirajo za izjemno visoke štipendije, ki omogočajo enosemestrsko oz. dvosemestrsko študijsko izmenjavo ali opravljanje celotnega magistrskega ali doktorskega študija na izbranih univerzah na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, Črni Gori, Kosovu, Makedoniji in Albaniji.
Rok prijave: 15. februar 2011.
Več informacij je na voljo v pripeti datoteki.

10. 12.2010
Razpis štipendij Fundacije Parus

Fundacija Parus razpisuje ŠTIPENDIJE FUNDACIJE PARUS ZA za podiplomski študij gospodarskega prava in prava pravno-ekonomskih znanosti v tujini in podiplomski študij na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljaniv študijskem letu 2011/2012 v skupni vrednosti 100.000 evrov. Več informacij v pripeti datoteki.
Rok za prijavo: 31. 01. 2011.

08.12.2010
Razpis štipendij za doktorski študij na EUI ‐ European University Institute
Predvidoma v petek 10.12.2010 bo v Uradnem listu in na spletni strani Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije http://www.sklad-kadri.si objavljen Javni razpis štipendij za doktorski študij na EUI ‐ European University Institute z začetkom v študijskem letu 2011/2012 (102. JR). 
Rok za prijavo za študij je 31.1.2011, rok za prijavo za štipendijo pa  je petek, 27. maj 2011.Dodatne informacije o programih lahko zainteresirani dobijo v priloženih priponkah:
- priponka št. 1 – informacije v zvezi s prijavo za študij, ki so na voljo tudi na spletni strani EUI: http://www.eui.eu
- priponka št. 2 – informacije v zvezi s študijem, ki so na voljo tudi na spletni strani EUI: http://www.eui.eu/Documents/RSCAS/Publications/RSCASBrochure2010.pdf


21.10.2010

O'Brien štipendije za podiplomski študij na McGill University v Kanadi
Študente, ki jih zanima magstrski ali doktorski študij  človekovih pravic in pravnega pluralizma na Pravni fakulteti McGill University (Kanada), vabimo, da si v pripeti datoteki preberejo obvestilo o možnostih t.i. O'Brien štipendij za leto 2011. Rok za oddajo vlog za štipendijo (kot tudi za vpis na podiplomski študij) je 14. januar 2011.

9.8.2010
Razpis štipendij za študij v Švici
Veleposlaništvo Švice nas je obvestilo o razpisu štipendij za podiplomski študij oz. študij na 2. bolonjski stopnji na švicarskih visokošolskih zavodih - za študijsko leto 2011/2012.
Pogoji:

 • Štipendije so namenjene dobrim kandidatom z zaključenim dodiplomskim študijem.
 • Starostna omejitev je 35 let.
 • Potrebno je dobro znanje jezika predavanj. Opraviti bo potrebno preizkus znanja iz jezika na Veleposlaništvu Švice v Ljubljani.

Prijave je potrebno oddati najkasneje do 1. decembra 2010, in sicer na naslov: Veleposlaništvo Švice, Trg republike 3, 1000 Ljubljana.Več informacij je na voljo v pripeti datoteki in na e-naslovu: mira.niklanovic@eda.admin.ch, preko katerega lahko vsi zainteresirani tudi prejmejo prijavne obrazce in ostale potrebne dokumente.


7.6.2010
Razpis štipendij za študijske obiske slovenskih dijakov in študentov v tujini v letu 2009/2010 (tudi za udeležbo na poletnih šolah!)

Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije (http://www.sklad-kadri.si/) je poslal opomnik, s katerim želi študente še posebej opozoriti na odprt Javni razpis štipendij za študijske obiske slovenskih dijakov in študentov v tujini v letu 2009/2010 (objavljen sicer že 20.11.2009).

Predmet javnega razpisa je štipendiranje kratkoročne mednarodne mobilnosti v tujino za namen izobraževanja ali praktičnega usposabljanja slovenskih dijakov in študentov. Sem sodijo tako poletne šole, kot študijske prakse, pri čemer mora šola oziroma fakulteta, na kateri je štipendist vpisan, opravljeno mobilnost vrednotiti kot del izobraževalnega programa.

Dijaki in študenti lahko prejmejo štipendijo v višini 100,00 EUR za vsak dopolnjeni teden študijskega obiska, ki se lahko začne od vključno 1. julija 2009 dalje in se mora končati do 31. avgusta 2010 za dijake, oziroma do 30. septembra 2010 za študente. Rok prijave je 15. september 2010.

Na spletni strani www.sklad-kadri.si si lahko v razdelku Aktualni razpisi preberete več o razpisu in poiščete prijavnico ter ostalo dokumentacijo.

Za kakršnakoli vprašanja lahko pišete na spela.susec@sklad-kadri.si ali pa pokličete na telefonsko številko 01/ 434 10 86.


24.5.2010

Javni razpis štipendij za študij slovenskih državljanov v tujini za leto 2010 (87. JR)


Obveščamo vas, da je Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije objavil razpis štipendij za študij slovenskih državljanov v tujini za leto 2010 (87. JR).

Predmet razpisa je štipendiranje slovenskih državljanov za študij na tujih izobraževalnih institucijah za posamezno raven izobraževanja in pridobitev javno veljavnega spričevala in sicer za dodiplomski ali podiplomski študij na področju naravoslovja, tehnike ali medicine ter za podiplomski študij na področju družboslovja ali humanistike. Štipendija se podeli za šolnino in življenjske ter študijske stroške.

Rok prijave je petek, 4. junij 2010.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani javnega sklada www.sklad‐kadri.si (v razdelku Aktualni razpisi), na spletnem forumu o 87. javnem razpisu na istih straneh, osebno ali telefonsko pa v času uradnih ur vsak delovni dan med 9. in 12. uro, ob sredah tudi med 14. in 16. uro, pri sledečih osebah:

17.5.2010
Razpis štipendij japonske vlade

Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji objavlja razpis za štipendije japonske vlade MEXT 2011 – štipendije za podiplomski raziskovalni, dodiplomski in višješolski strokovni študij na Japonskem. Ožji izbor kandidatov bo opravljen na podlagi pisnega testa, ki bo potekal v prostorih Veleposlaništva Japonske. Pisni test kandidatov za podiplomsko štipendijo bo 10. junija 2010, za kandidate dodiplomske štipendije pa 11. junija 2010.

Rok prijave je 4. junij 2010.

Besedilo razpisa in razpisna dokumentacija so dostopni na spletni strani Veleposlaništva Japonske v Sloveniji: http://www.si.emb-japan.go.jp/_izobrazevanje.html.


17.5.2010
Prakse pri Svetu Evropske unije

Vsako leto Svet Evropske unije ponudi približno 90 plačanih praks državljanom članic EU, ki so do roka prijave zaključili vsaj prvo bolonjsko stopnjo. Prakse trajajo pet mesecev in sicer v obdobju od 1. februarja do 30. junija ali 1. septembra do 31. januarja.

Prijavo je potrebno oddati med 1. junijem in 31. avgustom v letu pred letom prakse. Za prakse v letu 2011 bo prijavo potrebno oddati med 1. junijem in 31. avgustom 2010 preko spletne strani.

Več informacij je na voljo na spletni strani Sveta EU: http://www.consilium.europa.eu/showPage.aspx?id=1285&lang=EN.


23.4.2010

Odprt je natečaj Veleposlaništva ZDA za Fulbrightove štipendije za leto 2011/12

Veleposlaništvo ZDA je odprlo natečaj za več programov Fulbright štipendij za študijsko leto 2011/2012. Razpisujejo:

 1. do 5 enosemestrskih Fulbright Scholar Program nagrad za vsa področja za predavanje ali raziskovanje (prijavitelji morajo doktorat ali primerljivo stopnjo v času prijave)
 2. do 3 Fulbright Student štipendij za vsa področja študija za devetmesečno raziskovanje. Ob prijavi morajo imeti kandidati že magisterij ali biti vpisani na doktorski študij na matični ustanovi
 3. International Fulbright Science and Technology Award za leto 2011 za izjemne tuje študente (40 mest za kandidate iz vsega sveta) za doktorski študij na najboljših ameriških univerzah na predpisanih področjih
 4. Hubert H. Humphrey Fellowship Program, namenjen osebam na srednjem kariernem mestu za enoletni program (podiplomsko akademsko in praktično usposabljanje) brez pridobitve diplome na predpisanih področjih (agroživilstvo, komunikacije in novinarstvo, zloraba substanc, ekonomski razvoj, finance in bančništvo, HIV/AIDS, in druge).

Rok prijave je 31. maj 2010.

Prijavo je potrebno oddati preko spletne strani, kopijo prijave pa je potrebno poslati na naslov: U.S. Embassy Public Affairs Section (Fulbright Program Application) Prešernova 31 1000 Ljubljana Podrobnejše informacije o Fulbright programu, posameznih razpisanih mestih ter prijavi, kakor tudi povezave na spletne strani za prijavo ter kontaktni podatki za dodatne informacije so objavljeni na spletni strani veleposlaništva.

11.3.2010
Želite postati sodelavec Nemškega zveznega parlamenta?
Razpis za Mednarodno parlamentarno štipendijo (IPS)

Nemški zvezni parlament vas skupaj z univerzami Freie Universität Berlin, Humboldt-Universität Berlin in Technische Universität Berlin vabi k prijavi za Mednarodno parlamentarno štipendijo (IPS) za pet mesecev v Berlinu. 

Nemški zvezni parlament (Bundestag) ponuja mladim priložnost, da v času 15-tedenskega praktičnega dela pri poslancu zveznega parlamenta spoznajo nemški parlamentarni sistem in politične procese odločanja ter pridobijo praktične izkušnje na področju parlamentarnega dela. 

Štipendiste bo izbrala neodvisna komisija Nemškega zveznega parlamenta.

Pogoji:

 • slovensko državljanstvo
 • zaključen univerzitetni študij
 • zelo dobro znanje nemškega jezika
 • mlajši od 30 let ob nastopu štipendije

Štipendija:

 • 450 EUR mesečno
 • plačano bivanje
 • stroški zavarovanja in potovanja

Rok za prijavo: 30. junij 2010 

Izbrani kandidati iz Slovenije bodo imeli pred odhodom tudi možnost (neplačanega) uvajanja v Državnem zboru RS. 

Več informacij najdete v pripeti datoteki in na spletnem naslovu: www.bundestag.de/ips.


9.3.2010

Štipendije dežele Bavarske za poletne tečaje nemškega jezika na Bavarskem

Te štipendije omogočajo tudi študentom iz Slovenije udeležbo na poletnih tečajih nemškega jezika na bavarskih univerzah. Štipendija vsebuje plačilo šolnine, bivanja in prehrane v času poletnega tečaja.

Rok prijave je 18. april 2010.
Več informacij v pripeti datoteki.

3.3.2010

Štipendije za enoletni študij v Berlinu

V okviru programa Studienkolleg zu Berlin je razpisanih do 30 štipendij za enoletni študij v Berlinu, namenjenih študentom z močnim zanimanjem za evropske zadeve. Za študijsko leto 2010/2011 je na voljo do 30 mest za katera se lahko prijavijo študentje vseh smeri iz cele Evrope, ki so vpisani vsaj v 3. letnik visokošolskega študija, nimajo več kot 28 let ter imajo dobro znanje nemškega jezika. Izbrani kandidati pridobijo štipendijo v višini 650 EUR mesečno ter enkratni znesek v višini 400 EUR za pokritje drugih stroškov. Udeleženci iz tujine lahko pridobijo tudi enkratni znesek v višini 1.000 EUR za pokritje potnih stroškov. V okviru programa študentje poleg rednega študija na Berlinski ali Brandenburški univerzi obiskujejo še seminarje in predavanja o evropskih temah. Program bo izveden v tesnem sodelovanju z znanstvenim kolegijem Berlina in Berlinsko-Brandenburške akademije znanosti.

Rok prijave je 1. april 2010.

Več informacij na: http://www.sklad-kadri.si/index.cgi?jezik=slo&kat=156 in na: http://www.studienkolleg-zu-berlin.de/

3.3.2010
Rotary štipendije na področju mirovnih študij in študij konfliktov

Rotary International razpisuje štipendije za podiplomsko izobraževanje ali usposabljanje na področju mirovnih študij in študij konfliktov na eni izmed partnerskih institucij Rotary centrov. Rok za prijavo za štipendijo je odvisen od lokalnega Rotary kluba, rok za prijavo na študij pa je 1. julij 2010.  

Več informacij na: http://www.sklad-kadri.si/index.cgi?jezik=slo&kat=156

3.3.2010
Štipendije za študijske in raziskovalne obiske na Univerzi v Gradcu

Avstrijska provinca Styria v sodelovanju z Univerzo v Gradcu razpisuje štipendije za 5-mesečne študijske obiske izjemnih študentov z območja Jugovzhodne Evrope. Rok za oddajo prijav je 26. marec 2010.

Več informacij na: http://www.sklad-kadri.si/index.cgi?jezik=slo&kat=156

17.2.2010
RAZPIS ZA ŠTIPENDIJE COPERNICUS ZA ENOSEMESTRSKI ŠTUDIJ V BERLINU, HAMBURGU ALI MÜNCHNU

Program Copernicus ponuja štipendije srednje- in vzhodnoevropskim študentom prava, ekonomije, družboslovnih ter humanističnih ved, ki so zaključili najmanj 4 semestre na domači univerzi in dobro govorijo nemški jezik.

Copernicus štipendija ponuja:

 • štirimesečni študij na eni od univerz v Berlinu, Hamburgu ali Münchnu;
 • dvomesečno prakso v enem podjetju ali v javni upravi;
 • kritje stroškov prevoza, namestitev pri gostiteljski družini in mesečno žepnino.

Rok za oddajo prijav: za zimski semester (pričetek oktobra) 1. marec; za letni semester (pričetek aprila) 1. september.

Več informacij je v pripeti datoteki in na spletni strani: http://www.copernicus-stipendium.de


27.1.2010

Razpis za doktorske štipendije s področja migracijskih študij v Hamburgu – “Settling Into Motion 2010“

Nemška organizacija “ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius” iz Hamburga (link na: http://www.zeit-stiftung.de/home/start.php) razpisuje do 8 štipendij za doktorski študij s področja migracij. Še posebej dobrodošle so prijave kandidatov, ki se bodo usmerili v raziskovanje na temo “Migration, Diversity and the Future of Modern Societies”. Prijavijo se lahko tudi kandidati z drugih družboslovnih področij. Prijave je treba oddati preko spletne strani: www.settling-into-motion.de.

Rok prijave je 25. februar 2010.

Dodatne informacije so v pripeti datoteki.

27.1.2010
Razpis za študijske izmenjave na Kitajskem - projekt LiSUM

Obveščamo vas, da je ponovno odprt razpis štipendij v okviru projekta LiSUM, ki vključuje 10 evropskih in 10 kitajskih univerz (seznam partnerskih univerz si lahko ogledate na povezavi: http://www.lisum.ugent.be/index.asp?p=435&a=429) in omogoča izmenjave študentov in akademskega osebja iz EU na Kitajsko ter obratno.

Študenti Univerze v Ljubljani lahko kandidirajo za izmenjavo na vseh stopnjah študija (trajanje izmenjave je 6 ali 10 mesecev). Izmenjave se morajo začeti najkasneje do 31. avgusta 2010!

Prijaviti se je potrebno “on-line”, preko spletne strani: http://www.lisum.ugent.be/index.asp?p=559&a=474

Rok prijave: 16. marec 2010.

Več o projektu si lahko preberete na spletnem mestu projekta: http://www.lisum.ugent.be/index.asp?p=424&a=424; dodatne informacije pa lahko dobite tudi v Službi za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani, pri ge. Bibi Ovaska Presetnik, tel: 01/241 85 94, e-mail: student.office@uni-lj.si.

27.1.2010
Razpis za študijske izmenjave v državah Zahodnega Balkana – projekt BASILEUS

Ponovno je odprt tudi razpis v okviru projekta Basileus, ki omogoča študijske izmenjave z univerzami Zahodnega Balkana. Seznam univerz iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Črne Gore, Kosova in Srbije, na katere se lahko prijavite, je na voljo na povezavi: http://www.basileus.ugent.be/index.asp?p=109&a=95.

 Tokratni razpis je omejen na 88 štipendij za vse partnerje skupaj, in sicer po stopnjah študija:

 •  dodiplomski: 22 štipendij za 6 mesecev in 9 štipendij za 10 mesecev
 •  magistrski: 12 štipendij za 10 mesecev
 •  doktorski: 16 štipendij za 6 mesecev
 •  postdoktorski: 5 štipendij za 10 mesecev

Basileus ponuja zelo ugodne štipendije (1000 EUR/mesec za diplomske in magistrske študente, 1500 EUR/mesec za doktorske študente, 1800 EUR/mesec za postdoktorske študente), krijejo se tudi potni stroški in zavarovanje.

Izmenjave se morajo obvezno pričeti do 1. septembra 2010!

Koordinator projekta zbira prijave preko spletne strani: http://www.basileus.ugent.be/index.asp?p=96&a=96.

 Prijavijo se lahko tudi študenti, ki so že bili na izmenjavi preko programa Erasmus.

 Rok prijave: 12. marec 2010, do 14. ure.

 Več informacij o projektu je dostopno na uradnem spletnem mestu projekta: http://www.basileus.ugent.be.

15.1.2010
Razpis za magistrski program človekovih pravic in demokratizacije v Benetkah

Odprt je razpis za študijski program Evropski magisterij človekovih pravic in demokratizacije (European Masters in Human Rights and Democratisation) v Benetkah, ki ga financira Evropska komisija. V programu sodeluje preko 40 evropskih univerz, med njimi Univerza v Ljubljani. Za kandidate iz Slovenije je na voljo nekaj mest in štipendij. 

Rok za oddajo prijav: 19. marec 2010.

Več informacij je v pripeti datoteki.

14.12.2009
Štipendiranje podiplomskega študija slovenskih državljanov na College of Europe za 2010/2011 

Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendiranje je objavil razpis za štipendiranje enoletnega podiplomskega študija na College of Europe (http://www.coleurop.be/) v Bruggeu (Belgija) ali Natolinu (Poljska) največ osmim (8) slovenskim državljanom v študijskem letu 2010/2011 za naslednje študijske programe:

 • evropske interdisciplinarne študije (European Interdisciplinary Studies), 
 • evropske ekonomske študije (European Economic Studies), 
 • evropsko pravo (European Legal Studies), 
 • politologija in administrativne vede (European Political and Administrative Studies),
 • mednarodni odnosi in diplomacija EU (EU International Relations and Diplomacy Studies).

Višina sredstev javnega razpisa je 180.000,00 EUR. Štipendija vključuje stroške šolnine, nastanitve, prehrane in žepnino. 

Rok za zbiranje prijav je 16. april 2010

Celotno besedilo razpisa, prijavnica in dodatne informacije so na voljo na: http://www.sklad-kadri.si/index.cgi?jezik=slo&kat=1164

11.12.2009
Štipendiranje doktorskega študija na EUI – European University Institute z začetkom v študijskem letu 2010/201

Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendiranje je 11.12.2009 objavil razpis za štipendiranje največ dveh slovenskih državljanov, ki bosta v študijskem letu 2010/ 2011 vpisana v 1. letnik štiriletnega doktorskega študija na European University Institute (http://www.eui.eu/Home.aspx), pri čemer zadnje leto študija financira EUI. Višina sredstev javnega razpisa je 100.000,00 EUR. 

 1. Obseg štipendije -za študijsko leto 2009/ 2010 štipendija štipendista znaša: 
 2. mesečna štipendija v višini 1.155,00 EUR, 
 3. mesečni dodatek za zdravstveno zavarovanje v višini 41,81 EUR in 
 4. enkratni letni dodatek v višini 120,00 EUR za potne stroške.
 5. Možni so tudi dodatki k štipendiji za vzdrževane člane.

Rok za zbiranje prijav je 28. maj 2010. 

Celotno besedilo razpisa, prijavnica in dodatne informacije so na voljo na: http://www.sklad-kadri.si/index.cgi?jezik=slo&kat=1163


11.12.2009

Razpis za projekt CONNEC, namenjen mobilnosti med EU in Kitajsko – samo za doktorske študente!

Univerza v Ljubljani sodeluje pri dveh programih Erasmus External Cooperation Window - project lot 14, ki spodbuja sodelovanje med kitajskimi in evropskimi univerzami. To sta programa LiSum in CONNEC. Obveščamo vas, da je od 10.12.2009 odprt drugi (ponovni) razpis za projekt CONNEC.

Ta razpis je odprt za vse vrste mobilnosti iz Kitajske v Evropo (izključena je le mobilnost zaposlenih iz Kitajske v Evropo). Na mobilnosti iz Evrope na Kitajsko pa se v okviru tega razpisa lahko prijavijo (le) doktorski in postdoktorski študentje ter vsi zaposleni (učitelji in osebje), ki bi radi izvedli mobilnost na Kitajskem. Minimalen čas mobilnosti za študente je 6 mesecev (1 semester).

Koordinator projekta (Univerza v Antwerpnu) bo zbiral prijave preko spletne strani www.ua.ac.be/connec. Prijavni rok za drugi razpis je 1. februar 2010. 

Študentje, ki se bodo prijavili in bili izbrani v drugem razpisnem roku, naj bi z mobilnostjo začeli najkasneje do 1. septembra 2010.

Podrobnejše informacije o projektu lahko najdete v priponki in na spletni strani: www.ua.ac.be/connec. Za vse nadaljne informacije se lahko obrnete tudi na Službo za mednarodno sodelovanje pri Univerzi v Ljubljani (ga. Urška Ravnik; tel: 01/ 241 85 72; e-mail: urska.ravnik@uni-lj.si).

10.12.2009
Razpis študentskih izmenjav za študijsko leto 2010/11 s konzorcijem univerz MAUI, ZDA

Univerza v Ljubljani (UL) kot partnerica v Utrechtski mreži univerz omogoča svojim študentom študijske izmenjave na institucijah konzorcija MAUI (Mid-America Universities International; http://www.umsl.edu/services/abroad/maui/contact.html) za obdobje enega do dveh semestrov. UL lahko pošlje v ZDA 1 študenta letno. Izbrani študenti so opravičeni  plačila šolnine ter pridobijo status rednega študenta na gostujoči instituciji. Vsi ostali stroški, vezani na bivanje v tujini v času študija, kot tudi stroški poti in zdravstvenega zavarovanja, so obveznost izbranih študentov.

Podrobnejše informacije o projektu:  http://www.umsl.edu/services/abroad/maui/

Rok za prijavo na razpis UL za leto 2010/11 je 10. februar 2010, razpis objavljamo v pripeti datoteki.


16.11. 2009
Razpis za študijsko izmenjavo ali opravljanje prakse na Norveškem, Islandiji ali v Lihtenštajnu

Obveščamo vas, da je zaradi precejšnjega zanimanja za prijavo na razpis za študijsko izmenjavo preko programa Norveški finančni mehanizem prijavnici za mobilnost študentov za študij potrebno priložiti še nekatera dodatna dokazila (življenjepis, motivacijsko pismo, potrdilo o znanju tujih jezikov in potrdilo o povprečni oceni), na podlagi katerih bo opravljen končni izbor kandidatov.

Za študijsko izmenjavo je razpisanih 7 mest, v trajanju 5 mesecev (od avgusta do decembra 2010). Prijavite se lahko za izmenjavo na pravne fakultete naslednjih univerz:

Univerza v Bergnu, Norveška (http://www.uib.no/jur/en) – 3 mesta
Univerzo v Akureyriju, Islandija (http://english.unak.is/) – 2 mesti
Univerzo Reykjavik, Islandija (http://www2.ru.is/?PageID=723) – 2 mesti

Prijave zbiramo do četrtka, 26. novembra 2009, o izboru bodo vsi prijavljeni obveščeni preko e-pošte.

Več informacij o razpisu pripetih datotekah.