Uspešen zaključek konference Pravo in (r)evolucija 1920-2020

V sklopu obeleževanj stote obletnice delovanja Pravne fakultete smo med 4. in 6. marcem 2020 organizirali mednarodno znanstveno konferenco z naslovom Pravo in (r)evolucija 1920-2020 – Pretekle izkušnje, prihodnji izzivi .

Naslov konference se je navezoval na otvoritveno predavanje prof. dr. Leonida Pitamica, prvega dekana ljubljanske pravne fakultete, ki je 15. aprila 1920 otvoril delovanje pravne fakultete s predavanjem Pravo in revolucija.

Konference so se udeležili številni tuji ugledni gostje, ki so hkrati vodilni strokovnjaki na svojih področjih, in domači vrhunski strokovnjaki, ki so se v svojih prispevkih navezovali na motive iz Pitamičevega predavanja. Zbrana predavanja bodo izšla tudi v knjižni obliki.

Otvoritve konference so se udeležili predsednik Vrhovnega sodišča, Damijan Florjančič, predsednik SAZU, prof. dr. Tadej Bajd, rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič, predsednik Odvetniške zbornice, mag. Roman Završek, in številni drugi ugledni gostje.

Posebej veseli smo bili množične udeležbe študentov Pravne fakultete, ki je bila tolikšna, da je bilo potrebno organizirati neposreden prenos v rdečo predavalnico, saj je v zlati predavalnici zmanjkalo prostih sedežev.

Eden glavnih namenov vseh aktivnosti ob 100. obletnici naše ustanove je spodbuditi tesnejše sodelovanje med vsemi nosilci fakultetnega življenja: tako med katedrami in področji, ki so jih razvijala prvih sto let svojega obstoja, kot tudi znotraj kateder, tj. med starejšo in mlajšo generacijo učiteljev in raziskovalcev, seveda pa tudi med profesorji in študenti. Z mednarodno znanstveno konferenco smo želeli pripraviti dogodek, ki pa bi na najbolj neposreden način odrazil tudi tradicionalno tesno povezanost naše fakultete z mednarodnim akademskim okoljem, in sicer vse od njenih začetkov – segajočih v njeno predzgodovino vsaj od 1848 naprej – do danes.

Vsem sodelujočim pri organizaciji, pripravi programske vsebine, aktivno sodelujočim kot govorcem, kot še posebej tudi zelo odzivni publiki, ki je prispevala levji delež tistega pozitivnega naboja, ki bo, upajmo, odmeval še dolgo časa, se iskreno zahvaljujemo! Po prvih odzivih doma in od naših dragih prijateljev iz tujine nam je namreč vsem skupaj glavni namen uspelo prepričljivo doseči!

Nekaj foto utrinkov s konference si lahko ogledate v priloženi foto galeriji.

 Avtorja fotografij: Katja Kodba in Anže Furlan

Fotografije iz dogodka si lahko ogledate v galeriji na spletni strani :http://www.pf.uni-lj.si/aktualno/uspesen-zakljucek-konference-pravo-in-r-evolucija-1920-2020/

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115